Nazomer en herfst in de Ardennen



De zomervakantie is weer voorbij en allen zijn weer aan het werk. De vakantie is gauw vergeten maar niet heus. Daarom denken sommigen al weer aan de volgende en daarvoor zijn de nazomer- en herfstperiode niet verkeerd want vaak nog met mooie temperaturen. Wat verder in de tijd geniet je in de Ardennen van prachtige herfstkleuren en word je tijdens een wandeling op een indrukwekkend kleurenspel getrakteerd.

Paddenstoelen

De herfst is het uitgelezen moment om op zoek te gaan naar paddenstoelen. Naar schatting zijn er 9000 soorten te vinden in Wallonië alleen al. Maar laat je vergezellen door een expert die je kan vertellen welke paddenstoelen eetbaar zijn en welke je absoluut links moet laten liggen. In Sainte-Ode in de provincie Luxemburg is er zelfs een heus kenniscentrum van de paddenstoel. Een leerrijke plek voor jong en oud, en na de rondleiding valt er heel wat te proeven.

Burlende herten

Tijdens een herfstwandeling vroeg in de ochtend is de kans reëel dat je herten zal horen burlen. Begeleide wandelingen worden georganiseerd in september en oktober, de periode waarin de mannelijke herten bronstig worden en met hun indrukwekkend geburl een hinde proberen te lokken. De gidsen kennen de streek perfect en weten precies waar de kans groot is dat de wandelaars herten te horen en te zien krijgen. Deze wandelingen zijn een must voor elke natuurliefhebber. De VVV (in Hotton of Marche-la-Famenne) vertelt u meer.

Gastronomie

Op de meeste plekken in Wallonië wordt op 1 oktober het jachtseizoen begonnen. Sommige stukken natuurgebied zijn dan voor korte tijd afgesloten voor wandelaars. Negeer nooit mededelingen bij een pad of een lintafzetting, dat kan heel gevaarlijk zijn. Het jachtseizoen betekent ook dat de restaurants in de streek weer een verse portie wild geleverd krijgen. De Belgische Ardennen zijn altijd al een uitstekende bestemming voor fijnproevers, maar tijdens het jachtseizoen worden ze nog meer in de watten gelegd. Veel Ardense restaurants zijn gespecialiseerd in de bereiding van everzwijn. De chef-koks aldaar aarzelen niet om een scheut Belgisch bier in hun gerechten te verwerken. Zij die liever zelf aan de slag gaan worden aangeraden aan om eens aan te kloppen bij de lokale slager. Hij krijgt meestal het vlees rechtstreeks van de jager en zal je met plezier een stukje verkopen.

Warme chocolade

Wat is lekkerder na een frisse wandeling dan een kop hete chocolade. Leuk om dan eens het Chocolademuseum Defroidmont in Briscol (Erezée) te bezoeken. Een korte rondleiding vertelt de geschiedenis van chocoladeboon (of ca-ca-o zoals men daar zegt) tot chocolade en in de winkel valt er dan veel, héél veel van te kopen.

Ons vakantiehuis WijdWeg nabij La Roche-en-Ardenne

Geniet ook van de nazomer of die herfst vanuit ons chalet Wijd Weg. Op ca 270 km afstand van Utrecht bent u er royaal binnen 3 uur!


Reacties zijn gesloten.