De winter van 2012-2013

Sneeuw op de Baraque de Fraiture

Baraque de Fraiture is met zijn 652 meter hoogte (Plateau des Tailles) het op een na hoogste punt van Belgie. De heuvel ontleent zijn naam aan het nabijgelegen dorp Fraiture. Het is het hoogst gelegen skigebied van België en tegelijkertijd ook een van de weinige. Doordat het vanaf Maastricht slechts één uur rijden is naar Baraque de Fraiture is deze skipiste in de Belgische Ardennen bij veel Nederlanders in trek. De drie afdalingen kennen in totaal een lengte van twee kilometer. De langste afdaling is 900 meter. De piste is breed en goed verlicht. Aan beide kanten van de piste bevinden zich de sleepliften.

Voor geoefende skiërs is Baraque de Fraiture misschien alleen nog goed om te oefenen ter voorbereiding van het echte werk later in de winter. Wellicht beter is de situatie voor langlaufers. De omringende bossen en weiden vormen een ideaal langlaufgebied volop gespoorde loipes. Ook wandelaars komen hier aan hun trekken op speciaal geprepareerde wandelpaden. Baraque ligt op circa 20 km van ons chalet.

Januari - februari 2013

Er ligt sneeuw in de Ardennen, niet meer of minder dan gebruikelijk. Wel was er regelmatig harde wind. Daar waar die over een lege helling ongehinderd kan aanwaaien ontstaan dan al snel sneeuwduinen. Dat is geen probleem want de gemeente komt wel ruimen. Maar onze huurder van begin februari weet dat je met 50 tot zelfs wel 80 cm hoge sneeuwduinen daar dan beter wel even op kunt wachten.