Coronacrisis

Wij publiceren regelmatig over de stand van zaken met betrekking tot de coronacrisis. Onder anderen over door de Belgische Overheid genomen maatregelen. Achtergronden en meer vindt u op het Belgische VRT Nieuws van vandaag 30 januari.

U vindt actuele informatie ook op onze Facebook-pagina Wijd Weg.

EXTRA ANNULERINGSVOORWAARDEN CORONACRISIS

Beperkingen kunnen het gevolg zijn van landelijke, regionale of lokale overheidsmaatregelen. Annulering met volledige terugbetaling van alle reeds betaald geld is mogelijk indien voor de verblijfsperiode geldt dat (en/of):
 • de Belgische overheid recreatief verblijf in de lokatie van het vakantiehuis verbiedt,
 • de groepsgrootte van het gezelschap dat huurt groter is dan de Belgische overheid toestaat,
 • de Nederlandse overheid aan uit de provincie Luxemburg terugkerende Nederlanders een thuisquarantaine verplicht stelt.
Coronagerelateerde beperkingen en maatregelen zijn aan verandering onderhevig. Check voor actualiteit bijvoorbeeld de Belgische infosite www.info-coronavirus.be. Huurders uit België kunnen op deze pagina terecht.
Het afsluiten van een reisverzekering is zeker te overwegen, de kosten van annulering vanwege een opgelopen coronabesmetting werden daarmee eerder vergoed.

EXTRA HYGIENEMAATREGELEN COVID-19

Om verblijf voor huurders, beheerder en eigenaar veilig(er) te maken zijn momenteel de volgende maatregelen van kracht:
 • gratis beschikbaarheid van desinfecterende zeep of zeepdispensers;
 • extra ontsmettende schoonmaak door de beheerder bij leegstand tussen twee verhuurperioden van 72 uur of minder;
 • op drukke wisseldagen (met veel extra schoonmaak- en ontsmettingswerk) kan het aankomsttijdstip voor huurders mogelijk moeten worden verlaat;
 • verzoek aan huurders om bij vertrek het huis te ventileren door alle ramen en deuren minimaal 1 uur open te zetten;
 • eindcontrole en eventuele opname meterstanden door beheerder geschiedt ter meerdere veiligheid van allen ná vertrek van huurder.

CORONACRISIS NR 40 - 23 MEI 2022

Vanaf 23 mei 2022 gelden er enkel nog maatregelen voor reizigers naar België die vanuit een land met een heel hoog risico komen. Echt voorbij is de Coronacrisis helaas nog niet maar Nederlanders ondervinden in de Ardennen daarvan momenteel geen enkele beperking meer.
Desgewenst kan je voor de actuele situatie deze site van de Belgische Overheid raadplegen.

CORONACRISIS NR 39 - 25 FEBRUARI 2022

Met ingang van 25 januari zijn alle coronaregels in Nederland zo goed als verdwenen. Zo is de mondkapjesplicht grotendeels vervallen en is het coronatoegangsbewijs grotendeels geschrapt. Ook vervallen de vervroegde sluitingstijden in de horeca en verdwijnt de 1,5 meter afstandsregel. De CoronaCheck-app wordt ook aangepast; de Nederlandse QR-code werkt dan alleen nog waar een 1G-beleid van toepassing is.
Wat (nog?) niet verandert is de noodzaak bij grensovergang de internationale QR-code te kunnen laten zien. Om naar België te kunnen gaan blijft die dus noodzakelijk. Voor de actuele situatie blijft het daarom aangeraden om deze site van de Belgische Overheid te raadplegen.

CORONACRISIS NR 38 - 9 FEBRUARI 2022

De verandering is niet heel groot: vanaf 1 maart 2022 is de geldigheid van het herstelbewijs beperkt tot 150 dagen (was 180 dagen). Maar dat zou je net kunnen treffen bij een voorgenomen bezoek aan België.
Omdat zowel Nederland als België versoepelingen overwegen blijft het verstandig je steeds op de hoogte te stellen van de actuele situatie. Deze Belgische overheidssite vertelt je die.
Het dragen van mondmaskers in winkels (vanaf 6 jaar) en horeca (bij verplaatsingen) is overigens nog steeds verplicht.

CORONACRISIS NR 37 - 27 NOVEMBER 2021 - UPDATE 4 DECEMBER

Update: Op alle plaatsen waar het dragen van een mondmasker reeds verplicht was, geldt die verplichting vanaf 4 december nu ook voor kinderen vanaf 6 jaar.

Het is duidelijk, de teugels zijn ook in België weer aangetrokken. De gevolgen voor huurders van vakantiewoningen lijken echter beperkt. Ja, de restaurants moeten nu om 23.00 uur sluiten en je mag maar met maximaal zes personen aan een tafel zitten. Maar dat zal voor een avonddiner voor de meesten een aanvaardbare beperking kunnen zijn. Thuis cq in een vakantiewoning worden er geen strikte regels opgelegd, maar er wordt wel opgeroepen om contacten zo veel mogelijk te beperken. De maatregelen zoals genoemd in bericht 36 hieronder zijn overigens nog onverkort van toepassing.
Het diner laten thuisbezorgen kan, bijvoorbeeld door de brasserie in Beffe. Er zijn diverse kerstmarkten in de omgeving en een onverhoopt niet-doorgaan is mij niet bekend. Maar google 'kerstmarkt & plaatsnaam' desgewenst voor actualiteit. De kerstvakantie in de Ardennen, het kan dus nog steeds een waardevolle gebeurtenis zijn!

CORONACRISIS NR 36 - 18 NOVEMBER 2021

De Belgische Overheid heeft de maatregelen helaas weer deels aangetrokken. Deze strengere coronamaatregelen gaan zaterdag 20 november in en duren zeker tot 28 januari 2022. Mondmaskerplicht betreft nu onder meer:
 • Openbaar vervoer
 • Zorginstellingen
 • Winkels en winkelcentra
 • Horeca, tenzij wanneer je neerzit
 • Evenementen indoor zowel als outdoor
 • Publieke gebouwen en Bibliotheken.
Maar pas op, de mondmaskerplicht geldt nu vanaf 10 jaar!

Nederlanders die naar België willen afreizen doen er nog steeds goed aan de volgende site te raadplegen, het vermeldt actueel de vereisten voor een grensovergang naar België: BuZa NL.

CORONACRISIS NR 35 - 27 OKTOBER 2021

Door de Belgische Overheid zijn de maatregelen per vrijdag 29 oktober helaas weer aangetrokken. De voor huurders meest relevante zijn:
 • mondmaskers weer verplicht in winkels, supermarkten, etc.;
 • mondmaskers weer verplicht in de schouwburg, concertzaal, cinema, museum en indoor pret- en themaparken;
 • coronapas verplicht bij binnen-evenementen vanaf 200 personen;
 • de mondmaskerverplichting vervalt echter op plaatsen waar de Covidpas gebruikt wordt.
Nederlanders die naar België willen afreizen doen er goed aan de volgende site te raadplegen, het vermeldt actueel de vereisten voor de grensovergang naar België: BuZa NL.

CORONACRISIS NR 34 - 19 SEPTEMBER 2021

Mondmaskers zijn vanaf 1 oktober niet langer verplicht in de horeca en in winkels, zo heeft de Belgische Regering besloten. Maar onder meer in het openbaar vervoer en zorginstellingen blijven ze nog wel verplicht. Met ingang van die datum zijn er ook geen aantalsbeperkingen meer in restaurants en winkels. Het tonen van een Covid Safe Ticket (NL: Coronapas met QR-code) is - behoudens grote indoorevenementen - niet verplicht. Maar let op, Wallonië heeft besloten hier (nog) niet in mee te gaan en handhaaft nog even de vigerende regels. Dit laatste is vooral het gevolg van de lagere vaccinatiegraad maar als dat is ingelopen zal Wallonië ook vast volgen. We zullen dat met plezier hier weer melden.

CORONACRISIS NR 33 - 2 & 6 AUGUSTUS 2021

Hoewel de reisvoorschriften met enige regelmaat veranderen lijkt er een constante: zij die gevaccineerd zijn zullen bij het inreizen van België geen hinder ondervinden. Zonder een bewijs daarvan kunnen echter lastige beperkingen worden opgelegd.

De aanbevelingen voor begin augustus zijn:
 • Zorg voor het bewijs van tweemaal gevaccineerd zijn, hetzij middels het gele boekje, hetzij via de app CoronaCheck en de daarop te verkrijgen QR-code. Het gele boekje wordt door de vaccinerende arts of GGD afgetekend.
 • Vul het Passagier Localisatie Formulier (PLF) in. Moet voor alle personen die naar België reizen maar 12-min mag op het formulier van de ouder. Je krijgt een code van de Belgische Autoriteit retour die je moet overnemen en vervolgens ontvang je een bevestiging per e-mail. Deze uitprinten en meenemen. Hoewel laten zien op de mobiele telefoon wellicht ook kan.
 • Zo voorbereid worden er geen bijzondere beperkingen opgelegd. Controle aan de grens is niet waarschijnlijk en kan ook moeilijk vanwege de bepaling dat wie binnen 48 uur het land uit is aan niets hoeft te voldoen.
 • Onnodig te zeggen dat het paspoort of identiteitsbewijs niet vergeten mag worden.
Ter informatie en mogelijk veranderde actualiteit: Het is raadzaam als je gevaccineerd bent tijdig voor die vaccinatiebewijzen te zorgen. Het is niet ingewikkeld maar vergt wellicht enige bedrevenheid met de mobiele telefoon (je hebt behalve de app CoronaCheck óók de DIGID-app nodig) of tijd in geval van een afspraak met de GGD of arts.

Wie niet gevaccineerd is loopt bij grensovergang een hypothetisch risico omdat er geen eisen worden gesteld wanneer je binnen 48 uur het land weer zou hebben verlaten.

Tot slot de weg naar het vakantiehuis, althans via Luik. Je kunt linksom om Luik heen of alternatief rechtsom en afslag N667. Door Luik heen kan lang niet en verwacht enige tijd ook nog afgesloten op- en afritten. Uiteindelijk weer naar de E25. Verdere hinder in de omgeving van de vakantiehuizen is mij niet bekend en is er vrijwel zeker ook niet.

CORONACRISIS NR 32 - 16 JULI 2021

De plaag door het coronavirus voortgebracht houdt maar niet op, Nederland is terug naar "code rood". Maar wat houdt dat in voor reizen naar België? Wel de site van de Belgische Overheid geeft zoals steeds het antwoord:
Kom je uit een rode zone in de Europese Unie?
- Heb je een vaccinatie- of herstelcertificaat? Je hoeft niet in quarantaine of je te laten testen.
- Heb je geen vaccinatie- of herstelcertificaat? Je moet een PCR-test doen maximum 72 uur voor je in België bent. Deze test moet negatief zijn. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen test te doen.
Bij een verblijf langer dan 48 uur is invulling van het zg Passagier Lokalisatie Formulier verplicht. Je kan er op aangeven of je gevaccineerd of negatief getest bent. Controle aan de grens valt niet te verwachten ook omdat "wij zijn binnen 48 uur het land weer uit" niet controleerbaar is.
Maar onze Nederlandse huurders in het bezit van het vaccinatiecertificaat (in NL: vaccinatiebewijs) of bewijs van herstel ondervinden dus vooralsnog geen hinder.

CORONACRISIS NR 31 - 9 JULI 2021

Op 1 juli 2021 is het Digitaal Corona Certificaat (DCC) in Europa ingevoerd. Bezit ervan reduceert het risico van in België niet of onder voorwaarden toegelaten zijn. Teruggaaf van betalingen bij annulering a.g.v. het bij of na grensovergang niet kunnen of willen tonen van dit certificaat is m.i.v. 1 juli nu uitgesloten van de annuleringsvoorwaarden.
Natuurlijk, zich laten vaccineren of niet is een vrije keus. Maar deze keus kán gevolgen hebben maar deze bij annulering in financiële zin afwentelen op de eigenaar van een vakantiehuis is niet redelijk. Vandaar dat hiertoe besloten is. Maar hoe groot is het risico dat je bij grensovergang gecontroleerd wordt? Wel, dit artikel op RTL-Nieuws zegt daar iets over, het sluit volledig aan bij onze eigen ervaring. Bedenk wel, wie op het zg Passagier Lokalisatie Formulier netjes invult dat hij of zij niet gevaccineerd is vergroot de kans op controle wél en zou op het vakantieadres een bezoekje kunnen krijgen.

CORONACRISIS NR 30 - 30 JUNI 2021

De kleurcode van België is vanaf 1 juli 2021 helemaal geel. Ook na verblijf in België in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hoeft u bij terugkeer in Nederland geen negatieve test meer te overleggen en krijgt u ook geen advies meer om in (thuis)quarantaine te gaan. Vanaf 1 juli is ook het zg Coronabewijs geldig, ten bewijze dat u volledig bent gevaccineerd. Zorg dus voor de nodige QR-codes op uw mobiel. Deze QR-codes verkrijgt u middels de app CoronaCheck.
Bij verblijf langer dan 48 uur wordt nog wel gevraagd het zg. Passagier Lokalisatie Formulier in te vullen. In de praktijk wordt daar naar het zich laat aanzien niet op gecontroleerd.
Voor Nederlanders die naar de Ardennen willen afreizen is meer informatie te vinden op de site van de Belgische Overheid.

CORONACRISIS NR 29 - 16 MEI 2021

Er komt wat beweging hoewel het toch vooral nog wachten is. Voor België geldt: in huis mag je 2 mensen tegelijk uitnodigen zolang ze van hetzelfde huishouden zijn. Je moet wel steeds afstand bewaren, behalve als één van hen je knuffelcontact is. Vanaf 9 juni vervalt de regel van de knuffelcontacten en mag je thuis 4 mensen tegelijk ontvangen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Deze 4 mensen hoeven niet tot hetzelfde huishouden te behoren. Voor "huis" kan hier ook "vakantiehuis" gelezen worden. Deze site verduidelijkt (m.n. Nieuws-7).
Voor Nederlanders die naar de Ardennen willen afreizen is nog steeds een negatieve PCR-test van ten vroegste 72 uur voor vertrek een vereiste alsmede invulling van het Passagier Lokalisatie Formulier. Op de site van de Belgische Overheid vind je steeds de actuele situatie.

CORONACRISIS NR 28 - 9 MEI 2021

Een tussenstand: het is weinigen ontgaan, de terrassen zijn in België ook weer open en wel van 08.00 tot 22.00 uur. Ruimer dus dan in Nederland. Beperkingen t.a.v. groepsgrootte en -samenstelling zijn helaas nog onveranderd, ze zijn als volgt: "ieder huishouden is toegelaten om met elkaar of met maximum twee andere personen tegelijkertijd, kinderen tot en met 12 jaar niet inbegrepen, een wooneenheid te huren, op voorwaarde dat deze deel uitmaken van hetzelfde huishouden."
M.b.t. de grensovergang voor Nederlanders geldt heden nog steeds:
"Je beschikt over een negatieve PCR-test die ten vroegste 72 uur voor je vertrek uit een rode zone naar België is uitgevoerd. Ook moet het Passagier Lokalisatie Formulier worden ingevuld."
Op de site van de Belgische Overheid vind je steeds de actuele situatie.

CORONACRISIS NR 27 - 25 MAART 2021

De Belgische Overheid heeft op 24 maart j.l. haar nieuwe maatregelen gecommuniceerd (voor een overzicht zie www.info-coronavirus.be). Ook de Nederlandse Overheid heeft zich gemeld en adviseert tot medio mei af te zien van buitenlandse reizen. Een advies dus maar dwingender is de Belgische Overheid. Genoemde site meldt elders: "Niet-essentiële reizen naar België zijn verboden voor personen van wie hun hoofdverblijfplaats in het buitenland ligt." Hier mist nu een einddatum maar wellicht geldt ook hier de op die andere sitepagina onderaan vermelde datum van 25 april.

CORONACRISIS NR 26 - 6 MAART 2021

In maart en april zijn vooral versoepeling van buitenactiviteiten voorzien. Zo gaan per 1 april ook de pretparken weer open. Het verbod op niet-noodzakelijke buitenlandse reizen is helaas verlengd naar 18 april. Want hoewel dat niet expliciet is vermeld zal dit vermoedelijk ook gelden voor de reizen naar België. Opening van de horeca is pas voorzien per 1 mei, het mogelijk eerder mogen openen van buitenterrassen is evenmin genoemd.
Maar voor Belgen worden de mogelijkheden in de Paasvakantie dus verruimd. En voor wie nog op zoek is naar een vakantiehuis, ons huis WijdWeg is vanaf 12 april nog beschikbaar.

CORONACRISIS NR 25 - 26 JANUARI 2021

Als niet-Belg reizen naar België kan even bijna niet meer. Van 27 januari tot 1 april 2021 mag je enkel naar het België reizen om een essentiële reden. Je moet hiervoor een verklaring op eer hebben. Wat is een essentiële reden?
- Dwingende gezinsredenen, bv. een kind of partner bezoeken, een huwelijk of een begrafenis van nauwe familie bijwonen;
- Humanitaire redenen, bv. om een medische reden, om een oudere persoon te helpen;
- Studieredenen;
- Inwoners van grensregio’s;
- Professionele redenen;
- Andere dringende redenen, bijvoorbeeld om te zorgen voor een dier of om te verhuizen.
Voor actuele informatie zie www.info-coronavirus.be.

CORONACRISIS NR 24 - 3 JANUARI 2021

M.i.v. 25 december 2020 zijn de maatregelen voor grensovergang naar België aangescherpt. Voor iedere persoon dient een zg. Passagier Lokalisatie Formulier te worden ingediend. Op basis van een risico-analyse wordt bepaald of het tonen van een recent negatief coronatestresultaat voor grensovergang verplicht is. Ga er van uit dat dit voor personen van 12 jaar en ouder het geval zal zijn (het is immers nu verplicht gesteld) en regel dat dus tijdig. Wij verwijzen naar de site van de ANWB en vooral de Belgische infosite www.info-coronavirus.be waar e.e.a. wordt toegelicht.

CORONACRISIS NR 23 - 2 JANUARI 2021

De ontwikkelingen rond vaccinatie - en naar aanleiding daarvan later een geleidelijke versoepeling van alle beperkingen - komen in een stroomversnelling. Daarom verwijzen wij hier nu beter naar de blog van het Belgische VRT Nieuws waar deze goed worden bijgehouden. De stand van zaken van heden maandag 30 januari vindt u hier. Heel informatief is ook info-coronavirus.be.

CORONACRISIS NR 22 - 8 NOVEMBER 2020

Nadat lang de tendens almaar stijgend was lijken de eerste coronacijfers ook in België wat te gaan dalen. Niet dat er al ruimte voor versoepeling is maar het begin is er. Voor Nederlanders blijft afreizen naar België echter nog onzeker. Zowel Brussel als Den Haag voeren nog afwijzend beleid. Voor de Belgen lijkt een recreatief verblijf in de Ardennen in de Kerstvakantie minder onzeker. Voor wie na zware coronatijd met het gezin er eens helemaal uit wil zijn, wij hebben nog ruimte! Zie daarvoor de Kerstvakantie op www.magoster.nl .

CORONACRISIS NR 21 - 26 SEPTEMBER 2020

Nadat de provincies Noord- en Zuid-Holland door België waren voorzien van code rood geldt dat sinds 25 september helaas ook voor de provincie Utrecht. Ook inwoners van deze provincie zijn in België tijdelijk even niet welkom. Op dezelfde datum werd door Nederland voor België een code oranje aangekondigd. Feitelijk is dit een advies om slechts voor essentiële redenen naar België af te reizen. Een advies en geen verbod. Eventuele annulering valt dan ook niet onder de corona-annuleringsvoorwaarden. Zie desgewenst ook wat België er zelf van zegt.

CORONACRISIS NR 20 - 19 SEPTEMBER 2020

Had ik gedacht deze serie te kunnen beëindigen, helaas niet. Want de Belgische Overheid heeft besloten dat inwoners van de provincies Noord- en Zuid-Holland per 18 september tijdelijk niet langer welkom zijn. Getroffen huurders uit deze regio's zullen hun geld terugontvangen. Wel sneu voor de ondernemers in onze Ardennen regio; het aantal besmettingen in en rond Rendeux is bij de meeste 0 (zie ook bericht nr 18).
Voor een toelichting op de situatie per 18 september verwijzen wij naar een artikel van zaterdag 19 september op Nu.nl.

CORONACRISIS NR 19 - 24 JULI 2020

M.i.v. zaterdag 25 juli zijn door de Belgische Overheid nieuwe maatregelen getroffen. Wat de vakantieganger daarvan zal merken is vooral de draagplicht van een mondmasker op drukke plaatsen buiten zoals drukke winkelstraten en markten en in de horeca. Bij het betreden van een restaurant of café voor een tafel of voor toiletbezoek is het dragen van een mondmasker nu ook verplicht. Eenmaal aan tafel is het dat vanzelfsprekend niet meer. In winkels en supermarkten was die draagplicht er overigens al.
Onze tip: zorg er voor dat u altijd een kleine voorraad mondkapjes bij u heeft. Een goede bergplek voor de voorraaddoos is in de auto die veelal in de buurt zal zijn.
Voor een overzicht van actuele maatregelen verwijzen wij naar de site van de Belgische Overheid.

CORONACRISIS NR 18 - 18 JULI 2020   (update is begin oktober gestopt)

Hier en daar lopen de besmettingen weer op, dat geeft geen goed gevoel. Maar hoe is de situatie ter plaatse eigenlijk? Wel, de kaart met aantallen per gemeente geeft inzicht. Het toont over de afgelopen 7 dagen het aantal besmettingen nú (cases) en ook het aantal besmettingen berekend per 100.000 inwoners (cumulative incidence).
De wekelijkse update van de aantallen is hier echter gestopt; het kaartje wordt niet meer onderhouden en geeft nu non-informatie.

CORONACRISIS NR 17 - 10 JULI 2020

Wishful thinking of niet, van afsluiten van deze berichtenserie is toch nog even geen sprake. Want de Belgische Overheid heeft besloten dat het dragen van een mondmasker in winkels en op andere plekken waar veel volk samen komt vanaf zaterdag 11 juli verplicht is. Voor achtergrond en meer details zie hier het bericht van het Belgische VRT Nieuws.

CORONACRISIS NR 16 - 1 JULI 2020

We sluiten deze serie voorlopig af want wij zijn grotendeels weer terug in het "normale" normaal. En hopelijk blijft dat zo of wordt het stap voor stap nog beter. De 1,5 mtr afstandsregel is weliswaar nog van kracht waar de toerist vooral op terrassen of in een restaurant iets van merkt. In sommige winkels is een mondmasker aanbevolen of zelfs verplicht dus een voorraadje in de auto meenemen is verstandig.
Tot slot verwijzen wij onze huurders nogmaals graag naar de site van de Belgische Overheid om te zien welke maatregelen nog actueel van kracht zijn.

CORONACRISIS NR 15 - 6 JUNI 2020

Met alle beperkingen die er nog zijn keren we gaandeweg terug naar het "normale" normaal. Vanaf 15 juni is er dan ook veel weer mogelijk. Onze huurders verwijzen wij graag naar de site van de Belgische Overheid om te zien welke maatregelen nog actueel van kracht zijn.

CORONACRISIS NR 14 - 4 JUNI 2020

Hoera, grensovergang naar België naar een vakantiehuis is vanaf 15 juni voor eigenaren en huurders in de Ardennen weer toegestaan. De Belgen mogen zelfs al een weekje eerder weer naar de Ardennen. We mogen en kunnen daar eindelijk weer gaan genieten.
Dat wilt U ook? Check dan deze site voor beschikbare huizen. In de komende maanden is er nog wel ruimte en u bent van harte welkom! En voor hen die al geboekt hebben is er nu dus meer zekerheid dat hun vakantie gewoon doorgang vindt.
Voor het laatste COVID-19 nieuws zie hier de nieuwssite van VRT Nieuws. Voor recente reisadviezen Nederland verwijzen wij naar de site van BUZA Nederland.

CORONACRISIS NR 13 - 1 JUNI 2020

Wanneer mag de Nederlander de grens naar België weer over, wanneer is het huren van een vakantiehuis in de Ardennen weer toegestaan? Tja, het antwoord ligt in handen van de Belgische Overheid, maar die hult zich vooralsnog in stilzwijgen. Wel zijn er verwachtingen, namelijk 8 juni of anders de 16e. Maar een verwachting is voor rekening van wie hem koestert dus feitelijk rest ons niets anders dan geduld en nog eens geduld.

CORONACRISIS NR 12 - 21 MEI 2020

Wat betreft de zogenoemde tweede verblijven is gebruik daarvan met onmiddellijke ingang toegestaan. Hoewel de berichtgeving steeds expliciet over de kust gaat geldt dit blijkbaar voor het hele land. Maar let wel, nog alleen voor de Belgen. Nederlanders die naar hun (gehuurde) vakantiehuis willen gaan staan nog even in de wacht. Zie ook het bericht van de VRT Nieuws. Maar om te zeggen dat nu echt alles duidelijk is? Voor Nederlanders blijven wij hopen op 8 juni a.s.

CORONACRISIS NR 11 - 14 MEI 2020

Helaas, nog steeds geen duidelijkheid. De Belgische noch de Nederlandse Overheid doen uitspraak over wanneer de grenzen over en weer voor toeristisch verkeer weer open gaan. Dit zegt de ANWB. We blijven hopen op 8 juni a.s.

CORONACRISIS NR 10 - 4 MEI 2020

België houdt tot en met maandag 8 juni zijn grenzen dicht voor alle niet-essentiële reizen. Dat heeft het Belgische crisiscentrum bekendgemaakt. Zonder goede reden mogen Belgen het land niet uit en buitenlanders het land niet in. Wel, voor de Nederlanders is dat nu duidelijk. Of daarmee meerdaags gebruik van vakantiehuizen voor Belgen tot 8 juni meteen definitief ook niet is toegestaan is niet duidelijk. Wij wachten nadere berichten af.

CORONACRISIS NR 9 - 27 APRIL 2020

Verhuur van vakantiehuisjes is nu definitief tot 18 mei niet toegestaan en mogelijk zelfs tot 8 juni. Vanaf 18 mei zijn namelijk vooralsnog alleen eendaagse reizen toegestaan en pas vanaf 8 juni meerdaagse. De Belgische overheid neemt kleine stapjes, kleiner dan de Nederlandse. Hopelijk vindt in mei nog enige verzachting plaats, uitgesloten is dat niet.

CORONACRISIS NR 8 - 25 APRIL 2020

Gisteren zijn door de Belgische Overheid nieuwe maatregelen afgekondigd. Zij houden een geleidelijke versoepeling in. Over het verblijf in vakantiehuizen wordt niets vermeld, ook niet over het weer toegestaan zijn van grensovergang naar (en van) België. Per 4 mei blijft het advies om vooral thuis te blijven. Het lijkt er dan ook op dat verblijf met toeristische doeleinden vooralsnog niet is toegestaan. Maar ik ga met mij bekende Belgen nader overleggen of zij eveneens deze mening zijn toegedaan. Meer over de genomen beslissingen vindt u hier.

CORONACRISIS NR 7 - 15 APRIL 2020

De Belgische Nationale Veiligheidsraad heeft veel coronamaatregelen verlengd naar tot en met zondag 3 mei. Het gaat dan bijvoorbeeld over het samenscholingsverbod, de (meeste) winkels die gesloten moeten blijven en het verbod op verplaatsingen die niet-essentieel zijn, ofwel kortweg: "blijf in uw kot". Toch zijn er enkele aanpassingen die de maatregelen wat draaglijker moeten maken. Meer over de genomen beslissingen vindt u hier.

CORONACRISIS NR 6 - 28 MAART 2020

De Belgische Nationale Veiligheidsraad heeft de coronamaatregelen van woensdag 18 maart met twee weken verlengd tot en met zondag 19 april. Het gaat om maatregelen op federaal niveau, die gelden voor het hele land, maar er zijn ook maatregelen op Waals (en Vlaams en Brussels) niveau. Ziet u door het bos de bomen niet meer? Zij houden u op de weg.

CORONACRISIS NR 5 - 23 MAART 2020

Ook gezien de nieuwe maatregelen in Nederland bieden wij een extra mogelijkheid van omboeken. Namelijk wie daarbij nog geen nieuwe periode kan bepalen kan zonder geldverlies toch annuleren. Er volgt weliswaar geen terugbetaling van eerder gedane betalingen maar deze blijven dan gereserveerd voor een later door huurder uit te voeren boeking. U heeft dan a.h.w. een tegoedbon; deze heeft een maximale looptijd van 1 jaar.

CORONACRISIS NR 4 - 23 MAART 2020

"Toeristen, automobilisten die komen om goedkoper te tanken en eigenaren van een vakantiehuis op Belgisch grondgebied worden weggestuurd." Begrijpelijk! Meer daarover hier.

CORONACRISIS NR 3 - 22 MAART 2020

Er is op dit moment geen voorspelling te maken van de situatie na 6 april, zowel wat betreft de regelgeving in Nederland als die in België. Het is aan eenieder daarvan een eigen inschatting te maken. Is die om welke reden ook negatief dan raden wij aan tijdig om omboeking te verzoeken naar een andere periode.

CORONACRISIS NR 2 - 20 MAART 2020

Niemand had al meer de behoefte maar nu is het een feit: de reis naar een vakantiehuis vanuit Nederland naar België mag voorlopig niet meer. Tenminste tot 6 april.
Belgié sluit de grens.

CORONACRISIS NR 1 - 19 MAART 2020

België is zoals bekend grotendeels gesloten. Alle verhuur van vakantiehuizen (en hotelkamers etc.) is tot 6 april verboden. Wie daar meer over weten wil volge deze link. Hierover later meer.     - - - Coronanieuws - - - versie 39.1